FreeBSD
Utilizare, administrare, configurare
Dragos Acostachioaie, Ovidiu Ene

Prefaţă

FreeBSD, sistem de operare gratuit (open source) care urmează linia tradiţională UNIX - sistemul BSD - a fost conceput pentru servere de reţea dar şi pentru staţii de lucru. Unui sistem FreeBSD i se poate da orice utilizare, atât ca server sau router Internet, platformă pentru dezvoltarea de programe, sistem utilizat la birou sau acasă sau în educaţie şi cercetare. Conform unui slogan al dezvoltatorilor săi, "cu FreeBSD eşti limitat în utilizare doar de propria ta imaginaţie".

Cu un suport excelent pentru dispozitivele hardware uzuale, FreeBSD excelează prin viteza sa neobişnuită în operare şi timp de răspuns foarte mic în ceea ce priveşte serviciile de reţea. Consumul mic de memorie şi resurse procesor îl face utilizabil şi pe calculatoare cu performanţe slabe. Stabilitatea, fiabilitatea şi securitatea sa sporite îi conferă posibilitatea de a fi utilizate cu succes pe servere de înaltă performanţă şi în medii critice.

Lucrarea de faţă reprezintă un ghid util pentru cei care fac primii paşi în vederea învăţării sistemului FreeBSD, util pentru instalarea sa şi aprofundarea noţiunilor de bază privind utilizarea de zi cu zi. De asemenea, cartea oferă principalele informaţii necesare pentru a putea configura şi administra un sistem FreeBSD. Nu în ultimul rând, trei studii de caz concrete permit începătorilor să configureze pas cu pas, într-un timp scurt, un server sau un router cu FreeBSD.

Materialul este organizat în 26 de capitole, structurate în şase părţi, principale, după cum urmează:

Prima parte face referire la modul de instalare a sistemului FreeBSD, precum şi configurarea post-instalare.

A doua parte prezintă noţiunile de bază pentru utilizarea FreeBSD-ului.

A treia parte tratează configurările şi operaţiunile de administrare de bază, cum sunt: instalarea de programe, opţiuni referitoare la pornirea şi oprirea sistemului, sistemele de fişiere, utilizatori, setarea legăturii la reţea, compilarea nucleului FreeBSD şi realizarea de copii de siguranţă.

A patra parte studiază configurarea serviciilor sistemului, precum cele destinate tipăririi la imprimantă, accesării de la distanţă a sistemului, sistemului de mesagerie electronică, sistemul numelor de domenii, serverelor HTTP şi FTP sau modului de interacţiune cu sistemele Windows.

A cincea parte expune probleme referitoare la asigurarea securităţii sistemului şi monitorizarea acestuia, oferind şi informaţiile necesare pentru configurarea unui firewall.

Ultima parte conţine trei studii de caz, pentru un router, un server Internet şi unul Intranet.

Versiunile de FreeBSD la care face referire lucrarea de faţă sunt 4.8, 4.9, 4.10, 5.2.1 şi 5.3.

Convenţii utilizate în această carte

Acest tip de secţiune are rolul de a atrage atenţia cititorului asupra unor aspecte importante, a căror neînţelegere poate cauza efecte nedorite, cum ar fi deteriorarea sistemului FreeBSD.

Caracterele îngroşate sunt utilizate pentru opţiuni, cuvinte cheie etc., pentru a fi scoase în evidenţă, sau desemnează textul introdus de utilizator în cadrul unei sesiuni interactive a interpretorului de comenzi.

Textul Italic este folosit pentru a indica nume de variabile, constante, cuvinte cheie etc., care vor trebui în general înlocuite cu valoarea lor reală de către utilizator.

Fontul Courier este folosit pentru nume de comenzi, de fişiere, de utilizatori sau grupuri, precum şi pentru texte care trebuie tastate efectiv de către utilizator. Este de asemenea utilizat în cadrul exemplelor pentru a desemna conţinutul unui fişier sau rezultatul afişat de unele comenzi.

Construcţia comandă(secţiune_manual) este utilizată pentru a comunica cititorului un nume de comandă sau funcţie sistem, în paranteză fiind specificată secţiunea în care poate fi regăsită pagina de manual corespunzătoare (e.g. find(1)).

Caracterul | - dacă este folosit în cadrul prezentării sintaxei unei comenzi - semnifică SAU logic. Astfel, opţiune1 | opţiune2 înseamnă "fie opţiune1 fie opţiune2".

Construcţia [ ... ] specifică un text opţional, deci care nu este obligatoriu de folosit.

Caracterele ... semnifică o porţiune de text care a fost omisă pentru a nu îngreuna lizibilitatea sau pentru a reduce din spaţiul utilizat.

Simbolul # reprezintă prompt-ul implicit al interpretorului de comenzi pentru utilizatorul root.

Caracterul $ desemnează prompt-ul implicit al interpretorului de comenzi pentru utilizatorii obişnuiţi.

Mulţumiri şi contact

Cartea de faţă nu ar fi ajuns la forma actuală fără sprijinul lui dr. Sabin Buraga, prof. dr. Mihai Jalobeanu şi ing. Dragoş Vodă, cărora le mulţumim pentru sugestiile şi observaţiile pertinente asupra versiunilor preliminare ale cărţii.

Aştepăm reacţiile şi eventualele observaţii sau corecţii pe adresele dragos[at]unixinside[dot]org sau ovidiu[at]unixware[dot]ro. De asemenea, invităm cititorul să viziteze pagina dedicată acestui volum, disponibilă la adresele http://www.unixinside.org/FreeBSD/ şi http://www.unixware.ro/FreeBSD/.

Autorii
Iasi, decembrie 2004