Dezvoltarea de programe open-source prin intermediul Web-ului: sourceforge.net

Dragos Acostachioaie
dragos[at]biosfarm[dot]ro

sourceforge.net este un serviciu gratuit pentru dezvoltatorii de programe open source, oferind acces usor la CVS, liste de discutii, urmarirea bug-urilor, forumuri de mesaje, gestiunea sarcinilor, arhivarea fisierelor, precum si administrarea tuturor acestea prin intermediul web-ului.

sourceforge.net este proprietatea VA Linux Systems, Inc., SUA, una dintre firmele ce sustin sistemul de operare Linux si isi bazeaza toate produsele pe acesta.

sourceforge.net gazduieste in acest moment cateva mii de proiecte open source. Sistemul utilizeaza si el doar programe open source.

Fiecare proiect open source gazduit primeste un host virtual cu numele http://numeproiect.sourceforge.net. Fiecare proiect are propriul spatiu pentru continutul web si pentru script-uri CGI. De asemenea sunt oferite script-uri PHP pentru a putea construi o prezenta mai rafinata a proiectului pe Web. Din cadrul script-urilor PHP pot fi accesate si baze de date MySQL. Fiecare proiect dispune in total de 100 MB de spatiu. sourceforge.net ofera de asemenea acces la masini ce ruleaza diferite sisteme de operare, permitand dezvoltatorilor sa compileze si sa isi testeze proiectele pe multiple platforme.

Accesul la fisierele proiectului si la CVS se face fie prin SSH, pentru securitate sporita, fie printr-o interfata Web. Administrarea proiectului se realizeaza in totalitate prin intermediul unei interfete Web.

Serverele care deservesc sourceforge.net sunt de mare capacitate si sunt conectate la retele rapide, ce permit pana la 1000 conexiuni concurente FTP si 3000 conexiuni concurente HTTP.

Misiunea sourceforge.net este aceea de a ajuta comunitatea open source, oferind dezvoltatorilor un sistem centralizat si uniform pentru gestiunea si controlul dezvoltarii de programe open source. Creatorul acestui sistem, VA Linux Systems, a inteles ca rolul serviciilor oferite de Internet este unul fundamental pentru dezvoltarea software-ului open source.